PREMIÉR: Ak bude nový Zákonník práce nejako škodiť Slovensku, hneď ho zmeníme

10.08.2012 Bratislava

Bratislava 10. augusta (TASR) - Ak sa po schválení novely Zákonníka práce (ZP) ukáže, že ktorékoľvek jeho ustanovenie je skôr prekážkou ako pozitívnym príspevkom pre slovenský trh práce, vláda ho zmení. Na dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja to sociálnym partnerom oficiálne sľúbil premiér Robert Fico. Zámerom vlády SR totiž podľa neho nie je brzdiť podnikateľské prostredie ani ekonomický rast.

"Sme pripravení okamžite prehodnotiť takéto rozhodnutie a pristúpiť k prípadnej zmene," vyhlásil na dnešnom brífingu po rokovaní rady Fico. Zároveň zdôraznil, že je ochotný zmeniť časť novely, na ktorej sa dohodli partner, ale aj ustanovenia, ktoré prijala vláda mimo súhlasu všetkých partnerov.

V rámci Rady solidarity a rozvoja existujú ešte stále nezrovnalosti v štyroch tematických okruhoch, ktoré sa týkajú zákonníka. Zástupcovia odborov, zamestnávateľov, samosprávy, cirkví, akademickej obce a vládni predstavitelia o nich budú do poslednej chvíle rokovať, aby dospeli k dohode. Ak sa tak nestane, rozhodne o nich vláda sama.

Ide o definíciu závislej práce, reťazenie závislých pracovných pomerov na dobu určitú, reprezentatívnosť odborovej organizácie a možnosť zhoršiť podmienky pre zamestnancov kolektívnou zmluvou. Podľa Fica využije šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD) každý dostupný deň na bilaterálne rokovania tak, aby sa buď našla dohoda, alebo aby bolo jasné, že na tieto veci neexistuje spoločný názor.

Na dnešnom rokovaní sa Rada solidarity a rozvoja zhodla na ponechaní maximálnej výšky ročných nadčasov na 150 hodinách a k dohode dospela aj v prípade súbehu výpovednej lehoty zamestnanca a odstupného. Tu sa rozhodlo o tom, že zamestnanec pracujúci pre jednu firmu menej ako 2 roky nedostane žiadne odstupné.

K novele Zákonníka práce sa uskutoční posledné stretnutie tripartity 20. augusta a 22. augusta minister práce predloží jej finálnu podobu na výjazdovom rokovaní vlády SR v okrese Nitra. Do 1. čítania v NR SR sa má zákon dostať v septembri a po následných čítaniach a schválení parlamentom by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2013.
 

Vyberte región